Yoga en liefde in het zand

LEONIE’S DROOM. Drie jaar geleden, bedacht de van oorsprong Nederlands lerares een plan waarmee ze kan bijdragen aan de creatie van een betere wereld. Vandaag de dag brengt ze dit tot uitvoering in de sloppenwijken van Lima, Peru.

LEONIE’S DROOM. Drie jaar geleden, bedacht de van oorsprong Nederlands lerares een plan waarmee ze kan bijdragen aan de creatie van een betere wereld. Vandaag de dag brengt ze dit tot uitvoering in de sloppenwijken van Lima, Peru.

Leonie van Iersel is een Nederlandse lerares, die naar Peru kwam met een droom: de eerste holistische basisschool in ons land te creëren, waar niet alleen het cognitieve aspect belangrijk is, maar ook het spirituele en het morele welzijn van de kinderen. Ondanks dat het gebouw nog niet gereed is, werkt ze al geruime tijd met de kinderen in Manchay, een sloppenwijk van Lima.

De droom begon drie jaar geleden in Nicaragua. De van oorsprong Nederlandse lerares Leonie van Iersel was op vakantie in het mooie Midden- Amerikaanse land, toen een reeks existentialistische gedachten bij haar opkwamen. Heeft het leven van mensen enig doel? En zo ja, wat was dat van mij? Leonie bracht haar vakantie door nadenkend over deze en andere vragen. Bij thuiskomst had de jonge onderwijsmanager zelfs een "plan voor de toekomst" gemaakt, maar al snel daarna werd erg ziek. Vanwege deze aandoening leefde en werkte zij vier maanden met de ondersteuning van heftige pijnstillers, waarna een operatie volgde. "Als ik nu sterf, zou dit alles zijn waar mijn leven voor bedoeld was," vroeg ze zichzelf af.

Datzelfde jaar, aan het einde van april 2017, kwam ze in Peru aan in haar achterhoofd het idee dat zij hier in de toekomst het plan wilde uitvoeren dat ze in Nicaragua had bedacht. Het uitgangspunt van haar plan was dat ieder mens kan en wil bijdragen aan een betere wereld: Leonie wilde haar werk doen in dit verre Zuid-Amerikaanse land waar ze zoveel over had gehoord als klein meisje van haar moeders Peruaanse vriendin. Ze ging werken op de Nederlandse school. Toen ze in Peru arriveerde, zag ze de enorme sociale kloof tussen arm en rijk. Het raakte haar intens, en ze vast vastbesloten om er iets aan te doen. Drie weken naar haar aankomst in Peru begon ze vrijwilligerswerk te doen bij een kerkelijke organisatie en later ook op basisscholen. Terwijl ze Engelse lesgaf aan de kinderen van de heuvels van Manchay, leerde de kleintjes haar Spaanse woorden voor voedsel, dieren en kleuren.

IMG-7207.JPG

Op een dag vroeg een van de kinderen haar welke sport ze beoefende en ze antwoordde dat ze altijd yoga had beoefend. De kinderen ware enthousiast en vroegen: "Kun je ons leren yoga?" Dit is hoe Leonie tijdens schooltijd yogalessen begon te geven aan de kinderen in de sloppenwijk van de Lima. Al snel begon ze de veranderingen op te merken die de kinderen ervoeren door de yogasessies. Ze waren niet alleen rustiger, maar ze konden het ook beter met elkaar vinden en werden zelfverzekerder. Kortom, ze genoten en waren gelukkiger. Het plan dat ze in Nicaragua had bedacht, begon vaste vormen aan te nemen.

Maar dat was nog maar het begin. Van Iersel wil de eerste holistische school in Peru bouwen en zij wilde dat in Manchay doen. In deze scholen zouden kinderen niet alleen de traditionele vakken zoals taal of wiskunde krijgen als op elke andere school, maar ze zouden ook les krijgen over gezondheid, milieu, voeding, leiderschap enzovoort. En er zou natuurlijk ook yoga zijn.

"We willen dat dit een school is waar de kinderen boven zichzelf uit kunnen stijgen, een plek waar ze zich veilig kunnen voelen, waar ze hun identiteit kunnen ontdekken, waar ze waarden worden bijgebracht en leren om elkaar te helpen; een plek waar ze de kans krijgen om hun volledige potentieel te bereiken en daarmee de cirkel van de armoede kunnen doorbreken," zegt ze.

De voortgang van het pilotproject

In het afgelopen paar maanden hebben veel andere onderwijzers (en dus niet alleen yogaleraren) zich aangesloten bij Leonie’s project. Het project heeft ze Con Pazion genoemd, "omdat we willen dat het de kinderen vrede brengt” (paz in het Spaans). De naam is een samen voegsel Vrede (paz), Passie (pazíon) en Compassie (compasión in het Spaans).

Dit jaar zullen de vrijwilligers van Con Pazion de kinderen van Manchay helpen met hun huiswerk, een eigen biologische tuin aanleggen, zodat ze hun eigen groenten kunnen verbouwen en ze krijgen empowerment-, life skills- en yogalessen. Leonie hoopt dat haar droom van het hebben van een eigen holistische basisschool volgend jaar uitkomt. Het zal de eerste worden en hopelijk zullen er veel meer scholen in de toekomst volgen zoals ze droomde toen ze in Nicaragua was.

IMG-7212.jpg

HOLISTISCH ONDERWIJS

Holistisch onderwijs omhelst een integrale en creatieve visie op onderwijs, onderwijs voor het leven en dat verder gaat dan het cognitieve aspect en dat, zonder dit te onderschatten, zich ook op de fysieke, emotionele en spirituele aspecten richt om unieke, bewuste en kritische mensen te vormen.

Holistisch onderwijs is een humanistische pedagogische filosofie die de leerling centraal stelt en zich focust op het individuele leerproces en ontwikkeling als persoon in verbinding met zichzelf, met anderen in zijn/haar in de samenleving en met de aarde.

Als je Con Pazión wil ondersteunen, schrijf dan naar info@conpazion.org